SB2 – Beginnerscursus: de voorbereidende beoefeningen die de weg openen naar hogere niveaus van ontwikkeling en beoefening

DUUR
Cyclus van 5 avonden met theepauze

DATA, TIJD EN LOCATIE
Op 13 - 20 - 27 november en 4 en 11 december .
Van 19:00 uur tot 21:00
Laan van Meerdervoort 200A, Den Haag

VOOR WIE
- Iedereen met interesse in de voorbereidende beoefeningen en meditaties
- Beginners en gevorderden
- Het betreft Mahayana-beoefeningen

CURSUSMATERIAAL
Kopieën uit de Sakya-teksten die hieronder staan vermeld


INHOUD
Traditioneel zijn de Ngöndro in het Tibetaans Boeddhisme de ‘voorbereidende beoefeningen’ die de weg openen naar hogere niveaus van ontwikkeling en beoefening. De oefeningen zijn ook op zichzelf te doen en in die zin ook een zelfstandig pad. Ook als je in een andere stroming of traditie oefent, kan het fijn en belangrijk zijn deze oefeningen te doen.
De Ngöndro bestaan uit het nemen van toevlucht, het doen van neerbuigingen, het opwekken van bodhicitta, de zuiveringsbeoefening van Boeddha Vajrasattva, de mandala-offergave en de goeroeyoga. We beoefenen volgens de teksten van de Sakya-traditie. Een volledige Ngöndro-cyclus bestaat uit het 100.000 maal doen van al deze oefeningen.
Het doen van de Ngöndro is een uitdaging in ons vaak drukke leven. Door samen te oefenen wordt het makkelijker, raak je vertrouwd met de oefeningen en kun je je beoefening en leven op een hoger plan tillen.

Deze eerste cyclus van 5 weken is gericht op het nemen van toevlucht en het doen van neerbuigingen, met de bodhicitta-intentie. Bodhicitta maakt daarmee onderdeel uit van de cursus en wordt ook besproken. Na een toelichting van de inhoud en achtergrond van alle Ngöndro-oefeningen gaan we gezamenlijk toevlucht nemen en neerbuigingen maken.

Voor de beoefening van Vajrasattva en de goeroeyoga is initiatie nodig of wenselijk. Wanneer mogelijk zal Khenpo Tashi deze initiatie geven. Hierover komt later een vervolgcyclus van de Ngöndro. Ook voor de mandala-offergave zullen binnenkort lessen en oefengroepen worden gepland.

KOSTEN
€ 10,- per avond
€ 5,- voor mensen met minimuminkomen

MAXIMAAL AANTAL DEELNEMERS
In verband met de voor deze cursus benodigde ruimte voor de neerbuigingen kunnen maximaal 10 personen deelnemen aan de cursus.

BRONTEKSTEN
De volgende boeken maken deel uit van de cursus en worden aangeboden aan de deelnemers:
- ‘Training van de geest in het Tibetaans boeddhisme’, Geshe Sherab Gyaltsen Amipa Rinpoche
- ‘Het voortreffelijke pad van de twee verzamelingen’ ( Sakyatekst over de Ngöndro)

OPGEVEN CURSUS
Secretariaat: 06-12116704 of sakya.denhaag@hotmail.com

INFORMATIE INHOUD CURSUS
Daan 06-57017374

BIOGRAFIE DAAN BAKKER
Daan Bakker (1971) is in het dagelijks leven als jurist werkzaam bij een overheidsorganisatie, met als specialisatie bouwrecht en omgevingsrecht. Hij studeerde af in Leiden in 2000.

Sinds 2006 heeft Daan in Amsterdam cursussen meditatie en Tibetaanse yoga gevolgd in het Nyingma-centrum, onderdeel van de organisatie van Tarthang Tulku. Na de ontmoeting met Khenchen Sherab Gyaltsen Amipa Rinpoche in 2010 heeft hij zowel in Den Haag als in Kuttolsheim vele lessen en initiaties ontvangen in de Sakya-traditie en vervolgens in 2016 de Lamdre in Duitsland. Daarnaast heeft hij van 2011 tot en met 2014 les gehad van Chöje Lama Gawang Rinpoche in Hantum (Kagyü) en enkele andere leraren, vooral van de Nyingma- en de Sakya-traditie . Daan is tevens actief met het vertalen van dharmateksten uit het Engels, Frans en Duits. Hij is altijd graag aanwezig bij de weekenden met onderricht door Khenpo Tashi Sangpo en vertaalt daarbij ook nu en dan.
Cursus Ngöndro
 Stichting Sakya Thegchen Ling
Home
Boeddhisme
Sakya Thegchen Ling
Leraren
Activiteiten
Links
Agenda
ANBI
Boekenlijst
Jaarverslag
Adres en route
Schoolpagina
Sponsorprojecten
Foto's
AVG wetgeving
Ethische Gedragscode