SB1 – Beginnerscursus: De ademhaling op weg naar kalmte en concentratie.
De Shamatha meditatiecursus wordt online aangebonden.

Digitale omgeving
Wij beschikken over een eenvoudig toegankelijk online platform. Daarmee kun je meedoen aan de cursus via de eigen laptop, pc of tablet. Voor aanvang van de cursus ontvang je instructies hoe de eigen laptop, pc of tablet voor te bereiden op de online cursus. Dit vraagt geen bijzondere computervaardigheden.

DUUR
Cyclus van 5 ochtenden inclusief theepauze.
Je schrijft je in voor de volledige cyclus van 5 ochtenden.

DATA & TIJD
Op 12, 19 en 26 mei en 2 en 9 juni 2021 van 10:00 tot 11:30 uur.

VOOR WIE
. Iedereen die wil kennismaken met mediteren binnen een boeddhistische context;
. Een opfrismoment voor beoefenaars met shamatha ervaring;
. Sanghaleden van het Sakya centrum of daarbuiten die een stevige basis willen ontwikkelen en/of
  onderhouden ter ondersteuning van hun eigen meditatiebeoefening.

CURSUSMATERIAAL
Per les een hand-out.
Een mp3 met begeleide basismeditatie.

INHOUD
Shamatha meditatie vormt het fundament voor verschillende boeddhistische meditatievormen en methodes. Shamatha leert ons hoe we onze voortdurend actieve geest tot rust kunnen brengen en hoe we vervolgens hierdoor kalmte, helderheid en concentratie kunnen ontwikkelen.

We maken in deze beginnerscursus gebruik van onze adem als anker om onze geest te stabiliseren op weg naar kalmte en concentratie.

De praktische samenstelling en opbouwende structuur zorgt ervoor dat je na de cursus met behulp van de hand-outs en mp3 begeleide meditatie thuis verder zelfstandig kunt mediteren. Het met elkaar mediteren gebeurt deels begeleid en vervolgens voornamelijk in stilte met feedback momenten. We besteden ook aandacht aan je zithouding en geven praktische suggesties bij het opstellen van een basisprogramma ter ondersteuning van je meditatiebeoefening.

KOSTEN
€ 7,50- per ochtend
€ 5,- voor mensen met een minimum inkomen
Voor deelnemers die een jaarbijdrage (ineen keer of maandelijks) betalen is deze cursus gratis.

BRONTEKSTEN BEGINNERSCURSUS
. Anapanasati soetra – Aandachtig ademhalen
. Satipathana soetra - De vier fundamenten van aandacht vestigen
We maken gebruik van deze vroeg-boeddhistische broninstructies (soetra’s) van de Boeddha uit de pali canon die als basis dienen voor de verschillende meditatievormen binnen alle authentieke boeddhistischte tradities.
OPGEVEN CURSUS
Via 06-12116704 of sakya.denhaag@hotmail.com

INFORMATIE INHOUD CURSUS
Carucha Schwencke: 070-8874174 of info@caruchaschwencke.nl

BIOGRAFIE CARUCHA SCHWENCKE
Carucha Schwencke (1957) is een gekwalificeerd psychosociaal therapeut en gecertificeerd categorie 1. mindfulnesstrainer met een zelfstandig gevestigde praktijk in Den Haag. Na haar afstuderen voltooide zij de tweejarige opleiding contemplatieve psychotherapie – een boeddhistisch inzicht in mensen, emoties en relaties - bij Irini Rockwell, MA, van het Five Wisdoms Institute in Amerika. De basis van haar werkwijze is te vinden in de contemplatieve traditie. Psychologische inzichten uit het boeddhisme, meditatie en therapeutische benaderingswijze binnen de westerse psychologie worden hierin samengebracht.

Uitgebreide informatie over haar werkwijze en specialisaties is te vinden op www.caruchaschwencke.nl.

Als meditatiebeoefenaar ontvangt Carucha sinds 1998 leringen en meditatieonderricht van gerenommeerde leraren uit hoofdzakelijk de Tibetaans boeddhistische Kagyu- en Sakya-traditie en volgt zij voornamelijk meditatieretraites in stilte. Zij voltooide een driejarige meditatie-opleiding gericht op de beoefening van Shamatha/Vipashyana/Mahamoedra aan het Naropa Instituut, onderdeel van het boeddhistisch studie- en retraitecentrum Kagyu Yeunten Gyamtso Ling, in België. Carucha nam ruim drie maanden deel aan een intensieve meditatieretraite op het Holy Isle Interfaith and Retreat Centre aan de Schotse westkust, verbonden aan het Kagyu Samye Ling klooster aldaar.

Zij ontving aan het Sakya centrum Den Haag vele jaren leringen en transmissies van Khenchen Sherab Gyaltsen Amipa en volgt nu de weekenden met onderricht gegeven door Khenpo Tashi Sangpo.

INSCHRIJVEN
Je kunt de onderstaande link inschrijven voor de cursus:Voor bankgegevens klik op de onderstaande link:
Online boeddhistische Shamatha Meditatiecursussen - Tot rust brengen van de geest
Link naar het inschrijfformulier voor de cursus
 Stichting Sakya Thegchen Ling
Home
Boeddhisme
Sakya Thegchen Ling
Leraren
Activiteiten
Links
Agenda
ANBI
Boekenlijst
Jaarverslag
Adres en route
Schoolpagina
Sponsorprojecten
Foto's
AVG wetgeving
Ethische Gedragscode
Informatieve folder
Cursusaanbod
Bankgegevens
Interne vertrouwenspersoon
Link naar bankgegevens