Programma juni 2022 Sakya Thegchen Ling
 Stichting Sakya Thegchen Ling
Home
Boeddhisme
Sakya Thegchen Ling
Leraren
Activiteiten
Links
Agenda
ANBI
Boekenlijst
Jaarverslag
Adres en route
Schoolpagina
Sponsorprojecten
Foto's
AVG wetgeving
Ethische Gedragscode
Informatieve folder
Cursusaanbod
Bankgegevens
Interne vertrouwenspersoon
11 - 12 juni - DE DRIE DRAAIINGEN VAN HET DHARMA WIEL, DEEL 1: BEVRIJDING VAN SAMSARA - CHRISTIAN BERNERT (ONLINE VIA ZOOM)
Tijd: zaterdag & zondag 10.00 - 12.00 & 13.30 – 15.30 uur

De drie draaiingen van het dharma wiel
Om zijn leerlingen naar bevrijding en ontwaken te leiden gaf de Boeddha een breed scala aan leringen, afgestemd op hun individuele behoeften en capaciteiten. Deze leringen werden later ingedeeld in drie klassen van leringen die de Drie draaiingen van het dharma wiel worden genoemd, waarbij elke draaiing een andere noodzakelijke dimensie van het pad onthult. Gedurende de komende drie jaar (2022-2024) zullen we tijdens seminars in de zomer achtereenvolgens elk van deze klassen van leringen bespreken.
 
2022: De drie draaiingen van het dharma wiel, deel 1: Bevrijding van samsara
In de Eerste draaiing van het dharma wiel is het hoofdonderwerp van Boeddha’s leringen De vier edele waarheden. Deze lering is de basis voor het hele systeem van het boeddhistische gedachtegoed en beoefening van alle tradities en overleveringen. In dit seminar wordt de bespreking van dit onderwerp ondersteund door een lezing van de Sutra van het draaien van het dharma wiel en een verkenning van belangrijke gerelateerde aspecten van de leringen van de Abhidharma.

2023: De drie draaiingen van het dharma wiel, deel 2: Het overstijgen van alle zienswijzen
Het speciale onderwerp van de Tweede draaiing van het dharma wiel is de diepe wijsheid van leegte. Deze werd uitvoerig in de Perfectie van wijsheid sutra’s uiteengezet en later becommentarieerd door vele grote meesters, in het bijzonder door Arya Nagarjuna en de leraren van de Madhyamaka school. In dit seminar bespreken we dit onderwerp aan de hand van de Hartsutra, een van de belangrijkste boeddhistische geschriften in de Mahayana-traditie.

2024: De drie draaiingen van het dharma wiel, deel 3: Stralende geest en de drie naturen
In de Derde draaiing van het dharma wiel onderwees de Boeddha dat wat bekend staat als de definitieve betekenis van zijn leringen. In deze reeks onthulde de Boeddha buitengewone leringen over de geest, de boeddhanatuur en diepgaande manieren om de conventionele en uiteindelijke werkelijkheid te begrijpen. Hiermee voltooide de Boeddha zijn eerdere leringen. De verkenning van dit onderwerp wordt ondersteund door lezingen uit de Sutra over de boeddhanatuur, de Sutra over de afdaling naar Lanka en de Sutra over het analyseren van de intentie.

Tekst en gebeden kunnen _____ worden gedownload

Christian Bernert
Christian is van Frans-Oostenrijkse afkomst, groeide op in Wenen en woonde ongeveer vijf jaar in Kathmandu. Zijn connectie met de Boeddha-dharma werd in 1999 formeel onder de begeleiding van zijn eerste leraar, wijlen Khenchen Sherab Gyaltsen Amipa Rinpoche. In 2009 behaalde hij een MA in religieuze studies en Tibetologie aan de Universiteit van Wenen, gevolgd door een tweejarige opleiding voor vertaler aan de Internationale Boeddhistische Academie (IBA) in Kathmandu, waar hij sinds de oprichting in 2001 deelnam aan jaarlijkse zomerprogramma's. Als een van de grondleggers van de Chödung Karmo Vertaalgroep, die als visie de vertaling van belangrijke werken uit de Sakya traditie heeft, blijft hij nauw samenwerken met IBA. Momenteel coördineert hij voor de IBA het programma ‘Het Complete Pad’ met Zijne Heiligheid de 42e Sakya Trizin Ratna Vajra, een zevenjarige cursus over de kerntheorie en -beoefening van de Sakya-lijn. In 2021 trad hij toe tot het in-house vertalersteam van het Khyentse Vision Project, dat als missie heeft de verzamelde werken van Jamyang Khyentse Wangpo te vertalen.
Christian heeft zowel vertalingen van klassieke Tibetaanse teksten over het boeddhistische gedachtegoed en beoefening gepubliceerd als van leringen van hedendaagse meesters. Zijn publicaties omvatten Words of a Gentle Sage: Collected Teachings of Khenchen Appey Rinpoche, Vol. 1 (2018), Adorning Maitreya's Intent: A Commentary on the Madhyantavibhaga by Rongtön Sheja Kunrik (2017) en diverse sutra’s uit de 84000.
Christian woont momenteel in Hoi An, Vietnam. In zijn vrije tijd houdt hij zich ook bezig met een ander project dat hem na aan het hart ligt - het Bodhisvara Project - opnames van klassieke boeddhistische teksten gezongen in het Sanskriet.


Aanmelden voor deze bijeenkomst via zoom uiterlijk 1 dag van tevoren via de onderstaande link:

 

Vertaler: Chantal Thielen.
Aanmeldingsformulier
Programma juni - 2022
Diverse gebeden & het ritueel van de 16 Arhats

Onze Sakya Dharma Familie gaat door met het verzamelen van de mantra’s van Loma Gyonma en de gebeden van Thangtong Gyalpo om de oorzaken en omstandigheden van de Covid-19 pandemie te helpen zuiveren.
 
Deze twee verzamelingen worden tijdens de SAGA DAWA DÜCHEN op 14 juni 2022 opgedragen voor het welzijn van alle voelende wezens.
Je kunt _____ de extra recitaties indienen.

Aanmelden voor deze bijeenkomst via zoom uiterlijk 1 dag van tevoren via de onderstaande link:Ritueel, geen vertaling
14 juni - 20.00 - 24.00. SAGA DAWA DÜCHEN – KHENPO TASHI SANGPO (ONLINE VIA ZOOM)
Voor deelnemers die een maandbijdrage betalen zijn alle bijeenkomsten gratis behalve het weekend met Khenpo Tashi in Den Haag. Andere deelnemers betalen voor een weekend online met Khenpo Tashi € 25,- (minima € 12,50); de andere bijeenkomsten zijn ook gratis.
5 juni 10.00 - 11.15. ZONDAGOCHTEND MEDITATIE bij Sakya Thegchen Ling te Den Haag - door Chantal (fysiek in Den Haag en online Jitsi onder voorwaarde * )
Meditatie in het Nederlands op een nader te bepalen onderwerp.

Met de live meditaties willen we mensen weer de gelegenheid geven om in het centrum te beoefenen. Een mooie gelegenheid om weer samen te komen in de tempel. Wel is aanmelding vooraf vereist, zowel voor fysieke aanwezigheid in het centrum als voor Jitsi. Dit kan uiterlijk 3 dagen van tevoren via de onderstaande link:Nadat je je hebt aangemeld ontvang je een bevestigingsmail of de link van Jitsi *).

*) De zondagochtend meditatie wordt online aangeboden aan diegenen die ver van het centrum wonen of vanwege een medische reden niet in staat zijn om het centrum te bezoeken.
Aanmeldingsformulier
30 juni 19:30 - 21:00. DONDERDAGAVOND MEDITATIE bij Sakya Thegchen Ling te Den Haag - door Chantal (fysiek in Den Haag en online Jitsi onder voorwaarde *)
Meditatie in het Nederlands op een nader te bepalen onderwerp.

Met de live meditaties willen we mensen weer de gelegenheid geven om in het centrum te beoefenen. Een mooie gelegenheid om weer samen te komen in de tempel. Wel is aanmelding vooraf vereist, zowel voor fysieke aanwezigheid in het centrum als voor Jitsi. Dit kan uiterlijk 3 dagen van tevoren via de onderstaande link:Nadat je je hebt aangemeld ontvang je een bevestigingsmail of de link van Jitsi.

*) De donderdagavond meditatie wordt online aangeboden aan diegenen die ver van het centrum wonen of vanwege een medische reden niet in staat zijn om het centrum te bezoeken.
Aanmeldingsformulier
HIER
12 juni - 7.00 - 8.00. Tara ritueel & Thangtong Gyalpo gebed - Khenpo Tashi Sangpo (ONLINE VIA ZOOM)
Tara, de bevrijdster, is een zeer belangrijke vrouwelijke deity in Tibet. Haar aard is groot mededogen, dat onscheidbaar is van wijsheid en ze is altijd bereid om snel hindernissen, ziekten, moeilijkheden en lijden tot rust te brengen. Deze beoefeningen worden uitgevoerd voor universele vrede in het algemeen en voor het snelle oplossen van de huidige pandemie in het bijzonder.

Het Thangtong Gyalpo Gebed kan ____ worden gedownload

Aanmelden voor Zoom via de EU website via de onderstaande link:


 
Ritueel, geen vertaling
9 juni 19:30 - 21:00. DONDERDAGAVOND MEDITATIE bij Sakya Thegchen Ling te Den Haag - door Chantal (fysiek in Den Haag en online Jitsi onder voorwaarde *)
Meditatie in het Nederlands op een nader te bepalen onderwerp.

Met de live meditaties willen we mensen weer de gelegenheid geven om in het centrum te beoefenen. Een mooie gelegenheid om weer samen te komen in de tempel. Wel is aanmelding vooraf vereist, zowel voor fysieke aanwezigheid in het centrum als voor Jitsi. Dit kan uiterlijk 3 dagen van tevoren via de onderstaande link:Nadat je je hebt aangemeld ontvang je een bevestigingsmail of de link van Jitsi.

*) De donderdagavond meditatie wordt online aangeboden aan diegenen die ver van het centrum wonen of vanwege een medische reden niet in staat zijn om het centrum te bezoeken.
Aanmeldingsformulier
Het Tsog-ritueel is een snelle methode voor het verzamelen van verdienste en wijsheid door het brengen van offergaven aan speciale deities en wordt in een groep uitgevoerd. Vajrayana beoefenaars voeren de Tsog offergave twee keer per maand uit, op de 10e en 25ste dag van de Tibetaanse maankalender. Het Vajrayogini Tsog offergaveritueel is vooral belangrijk in de Sakya-traditie.

Alleen toegankelijk voor diegenen die de initiatie van Vajrayogini van een gekwalificeerde Sakya meester hebben ontvangen.

Voor het ritueel wordt de Tsog tekst gebruikt die is opgesteld door Hare Eminentie Jetsin Kushok.
Als je de tekst niet hebt, beoefen dan je eigen sadhana.

Aanmelden voor deze bijeenkomst via zoom uiterlijk 1 dag van tevoren via de onderstaande link:


 
Ritueel, geen vertaling
23 juni - 19.15 - 20.45. VAJRAYOGINI TSOG (Dakini dag) - Khenpo Tashi Sangpo (ONLINE VIA ZOOM)
Aanmeldingsformulier
Aanmeldingsformulier
Aanmeldingsformulier
HIER
HIER