Als dharma organisatie hanteren wij een hoge ethische norm. Het is immers een fundamentele verantwoordelijkheid om een ondersteunende, harmonieuze en veilige omgeving te creëren voor dharma beoefening voor diegenen die betrokken zijn bij het Sakya centrum. De wijze waarop iedereen met elkaar omgaat, is hiervoor doorslaggevend.
Onze organisatie wil dat deze gedragscode meer is dan een papieren stuk. Daarom wordt deze gedragscode ook op onze website gezet, zodat deze bekend is bij alle betrokkenen. Daarnaast wordt aan alle leraren en vrijwilligers een exemplaar van de gedragscode uitgereikt ter ondertekening. Alle bezoekers, vrijwilligers en leraren dienen zich aan deze gedragscode te houden in hun relatie met of namens onze organisatie.
In het Sakya centrum zijn alle bezoekers gelijk. Er zijn geen bezoekers die een bijzondere positie bekleden of speciale privileges genieten.
De doelen van deze gedragscode zijn:
. Behouden van een sociaal veilige omgeving voor Dharma beoefening;
. Het bestrijden en voorkomen van pesterijen, agressie/geweld, discriminatie, belaging/stalking en (seksuele) intimidatie.
. Het goede imago van onze Dharma organisatie bewaken en houden;
. Het gezien worden als een vooruitstrevende Dharma organisatie;
Hierbij komen de volgende uitgangspunten naar voren:
. Integriteit
. Respect
. Loyaliteit
Status
Deze gedragscode is uitgewerkt op basis van een aantal wettelijke bepalingen. De code ontleent hieraan een wettelijke status. De regels die hier in deze gedragscode beschreven staan, zijn gebaseerd op de Arbowet, artikelen uit het Burgerlijk Wetboek en artikelen uit het Wetboek van Strafrecht.
Reikwijdte
Deze gedragscode is bedoeld voor alle bezoekers, vrijwilligers en leraren en overige samenwerkingspartijen. Voor alle partijen is deze gedragscode inzichtelijk.
Gedragscode
Om misverstanden te voorkomen en om te laten zien dat onze organisatie hecht aan bepaalde normen en waarden, volgt onderstaand een beschrijving van hetgeen uitdrukkelijk verboden is. Met deze richtlijnen worden de grenzen van toelaatbaar gedrag aangegeven.
Pesterijen
Binnen onze organisatie is er respect voor de ander. Het is dan ook niet geoorloofd om anderen te kwetsen, te vernederen, vervelende opmerkingen te maken, te beledigen of schelden, openlijk terecht te wijzen, te negeren of sociaal isoleren, gebaren te maken, te roddelen, kritiek te uiten op iemands persoonlijke leven of het beschadigen van eigendommen.
Discriminatie
Elke vorm van discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, huidskleur, lichamelijke of geestelijke beperking, nationaliteit, geslacht, seksuele voorkeur of op welke grond ook, is niet toegestaan.
Intimidatie
Schelden, discriminerende taal uiten of met grote stemverheffing spreken, is verboden. Ook lichamelijke uitingen zoals het zich groot maken, het hinderlijk in de weg lopen of achtervolgen wordt niet geaccepteerd. Dit geldt ook voor het uiten van bedreigingen. Verder is handtastelijkheid verboden evenals het lastig vallen of achtervolgen van een ander. In dat verband kan gedacht worden aan het bovenmatig contact zoeken waaronder ook telefonisch of middels sms’jes, appjes, e-mails en andere kanalen zoals sociaal media.
Seksuele intimidatie
Elke ongewenste seksueel getinte aandacht, die tot uiting komt in verbaal, fysiek of non-verbaal gedrag, dat zowel opzettelijk als onopzettelijk kan zijn en dat door degene(n), die hiermee wordt/worden geconfronteerd als ongewenst en onplezierig wordt ervaring, is verboden.
Belangenverstrengeling
-
Diefstal
. In geval van diefstal van organisatie-eigendommen of eigendommen van vrijwilligers en leraren dient er melding te worden gedaan bij de vertrouwenspersoon;
. Er wordt aangifte gedaan en er volgt een politieonderzoek;
. Tijdens het onderzoek wordt de betrokkene de toegang tot het centrum ontzegt, in eerste instantie voor de duur van drie weken;
. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek zal bepaald worden welke maatregelen worden genomen.
Kleding
Van betrokkenen wordt verwacht dat zij zich kleden, passend en representatief voor het bezoek aan het centrum.
Overige gedragsregels
Verder gelden voor bezoekers, vrijwilligers en leraren de volgende gedragsregels:
. Het is verboden te roken of alcoholische dranken te nuttigen in het centrum *) ;
. Het is verboden drugs mee te nemen of te gebruiken;
. Met een slag-, steek- of vuurwapen of alles wat als zodanig kan dienen, mag de locatie niet worden betreden.
Klachtenprocedure
Ben je van mening dat zich binnen het Sakya centrum een situatie van grensoverschrijdend gedrag heeft voorgedaan dan kan dit worden gemeld bij de interne vertrouwenspersoon van de stichting. Dit is Timothy Meijer. Bij afwezigheid van de interne vertrouwenspersoon kan ook de contactpersoon van het bestuur van de stichting worden geïnformeerd. Dit is Zoe Tait-Sargent. Zodra het bestuur van de stichting over een klacht wordt geïnformeerd gaat de interne klachtenprocedure in werking en neemt het bestuur van de stichting de klacht formeel in behandeling. Op basis van de klacht wordt door het bestuur de volgende reeks activiteiten in gang gezet:
. De klager wordt formeel geïnformeerd over het in behandeling nemen van de klacht.
. De klacht wordt op de bestuursagenda geplaatst en er wordt op korte termijn een vergadering ingelast.
. Er wordt getoetst of bestuurlijke maatregelen nodig zijn om de veiligheid te herstellen.
. Er wordt getoetst welke formele contacten en instanties ingeschakeld moeten worden.
. Er wordt een afvaardiging van het bestuur aangewezen om de klacht te behandelen.
. Er wordt een logboek bijgehouden van alle gebeurtenissen.
Op grond van de bevindingen die voortkomen uit de bovenstaande reeks volgt verdere afhandeling en een uitspraak van het bestuur aan de klager. Daarbij kan worden gedacht aan een advies aan de klager om contact op te nemen met de externe vertrouwenspersoon. Waar nodig neemt het bestuur ook aanvullende maatregelen. Daarbij kan worden gedacht aan een sancties en/of het aanscherpen van de ethische gedragscode.
N.B. Een conflict dat buiten de locatie van de stichting in de privésfeer is ontstaan tussen bezoekers onderling valt buiten de verantwoordelijkheid van de stichting.
Externe vertrouwenspersoon
Een bezoeker kan ook rechtstreeks contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon van de BUN. De benodigde contactinformatie over de externe vertrouwenspersoon is terug te vinden op de website van de BUN: https://boeddhisme.nl/
Wel raden we aan om eerst contact op te nemen met een vertrouwenspersoon die verbonden is aan de Sakya organisatie. Deze kan u informeren over de procedure in de consequenties.
Tot slot
Dit document gaat over gedrag, over normen en waarden en over maatregelen die genomen kunnen worden. Gelukkig is er zelden sprake van ontoelaatbaar gedrag. Het gaat om uitzonderlijke situaties. Niettemin vindt de organisatie het van belang hierover duidelijk te zijn met het oog op de veiligheid van bezoekers, vrijwilligers en leraren. Laten we vraaggericht en respectvol met elkaar omgaan. Dan is er heel veel mogelijk.
Inwerkingtreding en intrekking vigerende gedragscode
De Bestuur van de stichting heeft ingestemd met deze gedragscode en deze treedt in werking op 1 april 2025.
Model gedragscode ongewenste omgangsvormen (LIVP.GC.1.4)
Stichting Sakya Thegchen Ling
Gedragscode Sakya Thegchen Ling