De ademhaling op weg naar kalmte en concentratie

DUUR
Cyclus van 5 avonden inclusief (thee)pauze

DATA, TIJD EN LOCATIE
27 februari, 5, 12, 19 en 26 maart 2024.
Van: 19:30 tot 21:30
Laan van Meerdervoort - Den Haag 200A.

VOOR WIE
Iedereen die wil kennismaken met mediteren binnen een boeddhistische context;
. Een stevige beginnerscursus,
. Een opfrismoment voor beoefenaars met Shamatha ervaring;
. Bezoekers van het Sakya centrum die eigen meditatiebeoefening verder willen ontwikkelen.

CURSUSMATERIAAL
Per les een hand-out.

Het boek 'Training van de geest in het Tibetaans boeddhisme’ van Geshe Sherab Gyaltsen Amipa Rinpoche, maakt deel uit van de cursus en wordt zonder verdere kosten aangeboden aan de deelnemers.

KOSTEN
€ 10,00- per avond
€ 5,- voor mensen met minimuminkomen, mocht ook dit nog bezwarend zijn dan kan hiervan in overleg worden afgeweken. Voor deelnemers die een jaarbijdrage bij Sakya betalen (in een keer of maandelijks) is deze cursus vrij toegankelijk.

INHOUD
Shamatha meditatie vormt het fundament voor verschillende boeddhistische meditatievormen en methodes. Shamatha leert hoe wij onze voortdurend actieve geest tot rust kunnen brengen en hoe we hierdoor kalmte, helderheid en concentratie kunnen ontwikkelen. We maken in deze cursus gebruik van onze adem als anker om onze geest te stabiliseren op weg naar kalmte en concentratie.

De praktische samenstelling en opbouwende structuur zorgt ervoor dat je na de cursus met behulp van de hand-outs de begeleide meditaties thuis verder zelfstandig kunt beoefenen. Het met elkaar mediteren gebeurt deels begeleid en vervolgens voornamelijk in stilte met feedbackmomenten. We besteden ook aandacht aan je zithouding en geven praktische suggesties bij het opstellen van een basisprogramma ter ondersteuning van je meditatiebeoefening.

We mediteren op een stoel, kussen of bankje,
Matten, meditatiekussens en bankjes zijn aanwezig,
Graag zelf een paar warme sokken en/of omslagdoek meenemen.

BRONTEKSTEN CURSUS
. Anapanasati soetra – Aandachtig ademhalen,
. Satipathana soetra - De vier fundamenten van aandacht vestigen,
. Cursus Dhammadipa via het IBA:

Wij maken gebruik van deze vroeg-boeddhistische broninstructies (soetra’s) van de Boeddha uit de pali canon die als basis dienen voor de verschillende meditatievormen binnen alle authentieke boeddhistische tradities en het beschikbare materiaal via de Iinterational Buddhist Accademy (IBA).

OPGEVEN CURSUS
Je kunt je opgeven voor de cursus via de onderstaande link:
Je schrijft je in voor de volledige cyclus van 5 avonden,
Je kunt de cursus eventueel online volgen.
Cursus Shamatha (SB2)

BIOGRAFIE CURSUSLEIDER
Ben van Ham (1958) was van 1981 tot 2019 werkzaam voor diverse Nederlandse Ministeries, waarvan de laatste 19 jaar als senior beleidsadviseur gespecialiseerd in IT-vraagstukken. Ben is bestuurslid van de stichting Sakya Thegchen Ling en de Boeddhistische Unie Nederland.

Boeddhistische opleiding en ervaring
Na zijn diensttijd in Libanon in 1981 als onderdeel van de UNIFIL, begon Ben zich serieus te verdiepen in het boeddhisme en beoefende verschillende vormen van meditatie. Ben kwam in 2007 in aanraking met het Tibetaanse Sakya boeddhisme waar hij bestuurslid is vanaf 2010 en is tot op heden aan deze traditie verbonden.

Van 2015 tot 2019 voltooide Ben de volgende boeddhistische opleidingen: de Foundation of Buddhist Thought 1) en Lamrim Chenmo, nu onderdeel FPMT basic program 2) via het Jamyang instituut in Londen. Ben startte in 2020 met het boeddhistische Masterprogramma van de FPMT 3). Ben ontving onderricht van Khenpo Sherab Gyaltsen Amipa, Khenpo Tashi Sangpo, de 41e en 42 Sakya Trizin, o.a. Lamdre Tsokshey 4).


1). link Foundation of Buddhist Thought
2). link FPMT Basic program
3). link FPMT Master program
4). link Lamdre Tsokhhey
 Stichting Sakya Thegchen Ling
Home
Boeddhisme
Sakya Thegchen Ling
Leraren
Activiteiten
Links
Agenda
ANBI
Boekenlijst
Jaarverslag
Adres en route
Schoolpagina
Sponsorprojecten
Foto's
AVG wetgeving
Ethische Gedragscode
Informatieve folder
Cursusaanbod
Bankgegevens
Interne vertrouwenspersoon
Bijdrage bezoekers
Link voor het inschrijven voor de cursus